Fighten om Stockholm – Stockholms kappsimningsklubb

Dags för ännu ett inlägg i vår serie fighten om Stockholm där vi skriver om vilken av stockholmsklubbarna som är störst, bäst, vackrast med mera. När vi pratar om idrottsklubbar i huvudstaden så är det lätt att fästa blicken bara på dom 3 stora kända giganterna men det finns fler föreningar i Stockholm som utmärkt sig genom åren och i denna del tar vi en titt på en av dom och en del av deras stora stjärnor genom åren.

Föreningen är stadens äldsta tävlingsförening i simning då den bildades redan 1895 och förutom att ha simning på sitt program har dom även vattenpolo och vanligtvis håller dom till i Åkeshov men har även en del av sin verksamhet i Eriksdalsbadet och Spånga simhall. Föreningen har aldrig varit någon av dom största om man ser till antalet medlemmar, idag cirka 700 medlemmar, men om man tittar till hur framgångsrika dom varit under alla dessa år så finner vi att föreningen tillhör en av dom mest framgångsrika i hela Sverige om man tittat på hur många svenska mästerskapsguld dom. Sen tidigare vet vi att Djurgården är den förening av dom 3 stora som vunnit flest SM-guld med numera över 450 guld, vilket är mer än båda AIK och Hammarby tillsammans och om vi tittar på kappsimningsklubben så är dom faktiskt bättre än Djurgården med över 530 guld. Föreningen tillhörde under många år på 1900 talets början till en av Sveriges bästa simklubbar och hade många kända och framgångsrika simmare även på internationell nivå som idag är okända för dom flesta så det är dags att ta en liten titt på dom närmare här och nu.

Arne Borg

Han föddes 1901 i Stockholm och var simningens svar på filmstjärnan Greta Garbo i Sverige under 1920 talet, både lika framgångsrika, vackra och kända men det var nära att han inte ens fortsatte med simningen då han vid första gången i en bassäng fick höra att han aldrig skulle bli en simmare av läraren. Tur för han att han inte lyssnade och började på nytt och kom att dominera simningen både i Sverige och internationellt sett. Under sin karriär som simmare och vattenpolospelare finns både olympiskt och europamästerskapsguld på meritlistan samt 32 världsrekord där rekordet på 1500 meter fristil från 1927 kanske är det som sticker ut mest. Han började den dagen med att simma i laget på 200 meter för att sedan spela en vattenpolomatch där han förlorade ett par tänder och när han skulle hoppa i vattnet såg han hur den italienska arrangören hade förberett prisutdelningen med italienska flaggor vid dom två första platserna, han hade två italienare som huvudkonkurrenter, vilket gjorden han heligt förbannad och väl i vattnet satte han en fart som ingen skådat förut. Förutom att ha slå rekordet på 1500 meter och hans mellantider under loppet var så bra att dom var bättre än dom varande rekorden på 400,500,800 och 1000 meter och i mål var han närmare 3 minuter före dom andra simmare som hade slagit flera nationsrekord. Arne Borg var en otrolig simmare som var före sin tid när det gäller teknik och uthållighet samt var en stark orsak till att Stockholms kappsimningsklubb tillhör en av dom mest framgångsrika i Sverige.

Lämna en kommentar