Fighten om Stockholm – Störst, bäst och vackrast?

Dags för ännu en del i serien om fighten om Stockholm och det kommer kanske inte handla så mycket om något krig även om det i många fall kan tyckas vara ett krig mellan dom 3 stora föreningarna och deras fans i Stockholm om vem som störst, bäst, vackrast med mera.

Vem är bäst störst och vackrast?

AIK och deras fans brukar skrika ganska högt om att dom är Sveriges och därmed även Stockholms största förening och man kan till och med läsa på deras hemsida om att dom är Nordens största idrottsförening. Så självklart blir ju frågan om dom verkligen är det, det kan ju bero hur man räknar på det, om räknar antalet medlemmar i föreningen och bara jämför antalet medlemmar i Hammarby och Djurgården så blir svaret nja. Då Hammarby och Djurgården idag är alliansföreningar med olika sektioner kan det vara svårt att jämföra antalet medlemmar då dom kan ha medlemmar som är med i flera sektioner men det finns uträkningar och undersökningar av detta och det verkar inte som AIK är den största utan istället är det Djurgården. Hm kanske tänker AIK att dom är störst när det kommer till antalet anhängare dom har och om vi tittar på publiksnittet bara för fotbollen så tillhör AIK alltid topplatserna och 2013 var dom faktiskt störst i hela norden före Bröndby, men senare har Hammarby haft ett större publiksnitt ett antal år så det går ju inte säkert att säga att dom är störst här heller. Kanske är det så att AIK har mest fans i Sverige, man behöver ju faktiskt inte gå på alla matcher för att vara en supporter i mina ögon, inte ens här verkar det som AIK är störst med flest fans då det för ett tag sedan fanns en sifo undersökning som visade att Bajen har mest och AIK minst fans.

AIK kanske är den förening som vunnit flest SM Guld genom tiderna? 5 guld har AIK på sin meritlista i fotboll medan Djurgården har 7 och Hammarby 1 och om man tittar på alla sporter som dessa 3 föreningar utövar eller har utövat sedan dom startade så ser vi att Djurgården är den förening som vunnit flest guld och har nästan lika många guld som AIK och Hammarby tillsammans så inte ens här är AIK bäst. Av dom större sporterna i Sverige så är det bara i fotbollen numera som vi kan prata om den riktiga rivaliteten mellan dessa 3 stora giganter inom föreningslivet i Stockholm då det numer är bara Djurgården som har ett hockeylag i den högsta serien så enklast att bara jämföra fotbollen och för att rätt ska vara rätt måste vi säga att AIK är bäst, inte bara i Stockholm utan även i hela Sverige på listan över den förening med flest antal säsonger i den högsta serien med 89 ( om man räknar in 2018).

I slutändan kommer alla fakta och undersökningar inte spela någon roll då supportrarna till alla 3 lagen kommer skrika sig hesa och argumentera för att just dom är bäst, vackrast och störst och det sägs ju att kärleken är blind och att man kan förlora förståndet och det är väl kanske just det som är tjusningen med att heja på ett lag eller förening, man vill att dom ska vara bäst och störst och även när dom inte är det så stöttar man dom i alla väder och såväl som i motgång och medgång( många jag känner stöttar lite mera under framgångar). Oavsett vilket av Stockholmslagen ni hejar på så fortsätt med det och kom ihåg att ni är bäst, jo Stockholm är bäst på sport och vi kommer få se 2018 hur stockholmsklubbarna kommer dominera på planen och läktaren. En sista notis, ingen av dessa tre klubbar är störst då den största föreningen är Friskis och Svettis.

Lämna en kommentar