Fighten om Stockholm – Stora klubbar i Stockholm under 1900 talet

När vi pratar stockholmsidrott tänker vi oftast på dom tre stora idrottsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby vilket inte är så konstigt då dom tillhör några av dom största genom tiderna i våra stora sporter fotboll och ishockey men att just dom 3 blev dom stora kan i flera fall tillskrivas slumpen då det i början av 1900 talet fanns flera andra föreningar som var uppe och nosade i toppen däribland Westermalms IF, Reymersholms IK och IFK Stockholm.

Westermalms IF

1 augusti 1902 bildades den förening på Kungsholmen och ett par säsonger spelade man i allsvenskan och lockade över 9000 åskådare till sina hemmamatcher på Stockholms stadion. AIK som man delade hemmaarena med var på den tiden den största rivalen och Westermalm var på den tiden en gigant när det kommer till hur mycket man hade i omsättning med sina 105 000 kr och man var på topp i löneligan med en lön på 50 respektive 80kr för i lön för hemma och bortamatcher. Föreningen finns fortfarande i östermalmsområdet med framförallt en hygglig ungdomsverksamhet inom flera olika sporter.

Reymersholms IK

Denna förening bildades 1 september 1899 och kallas normalt Reymers i folkmun och under den första halvan av 1900 talet var dom den dominerade föreningen på västra Södermalm innan Hammarby fick fotfäste och gick om dom. Med bandy, fotboll och ishockey på programmet var i eller nära dom högsta serierna under flera år, bland annat så spelade man i fotbollsallsvenskan 1941 till 42 efter att året innan i en direkt avgörande match på Zinkendamms IP besegrat Eskilstuna inför massiva 12 000 åskådare. Tyvärr lyckades man inte behålla platsen men bandylaget tillbringade 9 säsonger i den högsta serien samt ishockeylaget spelade i den högsta serien ett antal gånger på 1930 och 1940 talet. Man håller fortfarande till på Zinken och driver idag bara fotbollsverksamhet och tillhör idag en av Södermalms största klubbar med framförallt fokus på ungdomar och har över 50 lag inom ungdomsidrotten. Reymersholms motto är så många som möjligt så länge som möjligt vilket innebar att alla barn och ungdomar är välkomna på sina villkor vilket kanske innebär att det är ett framgångsrecept för att få så många som möjligt att fortsätta spela även när barnen blir lite äldre.

Lämna en kommentar