Allt om Malmö FF och fotboll

Vi är många som älskar fotboll, och ännu fler som brinner för detta fotbollslag. Men för dig som är sugen på att veta om fotbollens bakgrund så finns det även med här.

Kort om fotboll

Fotboll, även kallad föreningsfotboll eller fotboll, är ett spel där två lag med 11 spelare, som använder någon del av sina kroppar utom deras händer och armar, försöker manövrera bollen till det motståndande lagets mål. Det är endast målvakten får hantera bollen och får endast göra det inom straffområdet som omger målet. Det laget som gör flest mål vinner.

Fotboll är världens mest populära bollspel i antalet deltagare och åskådare. Sporten är enkel med sina regler och utrustning och kan spelas nästan var som helst, från officiella fotbollsplaner till gymnastikhallar, gator, skolplatser, parker eller stränder. Fotbollsstyrande organ som (FIFA), uppskattade att det vid 1900-talets början fanns cirka 250 miljoner fotbollsspelare och över 1,3 miljarder ”fotbollsintresserade”.

Historia

Modern fotboll har sitt ursprung i Storbritannien på 1800-talet. Sedan före medeltiden hade “folkfotboll” spelats i städer och byar i enligt lokala regler. Under industrialiseringen och urbaniseringen, minskade mängden fritid och utrymme tillgängliga för arbetarklassen; detta i kombination med en historia av lagliga förbud, minskade fotbollsspelande. Men fotbollen togs upp som en vinterlek mellan bostadshus på offentliga (oberoende) skolor som Winchester, Charterhouse och Eton. Varje skola hade sina egna regler; vissa tillät begränsad beröring av bollen och andra inte. Variationen i regler gjorde det svårt för offentliga skolpojkar som gick in på universitetet att fortsätta spela förutom med tidigare skolkamrater som kunde reglerna. Redan 1843 gjordes ett försök att standardisera och kodifiera spelreglerna vid University of Cambridge. Detta spreds men år 1870 var all hantering av bollen förutom av målvakten förbjuden av FA.

De nya reglerna accepterades emellertid inte i Storbritannien; många klubbar behöll sina egna regler, särskilt i och runt Sheffield.  År 1871 accepterade 15 FA-klubbar en inbjudan att delta i en kupp. År 1877 hade föreningarna i Storbritannien kommit överens om en enhetlig förordning.

Malmö FF

Detta är en förkortning av Malmö Fotbollsförening och är ett lag i Allsvenskan med sitt huvudsäte i Malmö. Förutom att dom vunnit 23 Allsvenskor så har dom även erövrat svenska cupen ett flertal gånger. Föreningen startades i början av 1910 och gjorde sin första allsvenskamatch 1931, men vann inte förrän tretton år senare (1944). Förutom detta har dom vunnit guld i en mängd andra cuper och har en meritlista som heter duga. 2010-talet var dock den tid då som verkligen lyckades och banade iväg för nya framgångar. Under detta årtionde tog dom hela 5 SM-guld och kom dessutom in i Champions League.

Lagets största konkurrenter är Blåvitt (IFK) Göteborg och Helsingborg IF men hade även stora problem med deras ärkerivaler Malmö FF.  2014–2015 tog Malmö FF ett SM guld och hela 2 guld i CL. 2016–2017 blev dom svenska mästare två år i rad vilket är ovanligt bra i svensk fotbollshistoria. Dom gjorde många andra vinster men dessa är några av de största.

Lämna en kommentar