Allt om IFK Göteborg

I Sverige finns det många fotbollslag och däribland är IFK Göteborg som är ett av Sveriges största. Deras vision är att ”IFK Göteborg ska alltid vara en klubb som alla ser upp till. På och utanför plan” och deras vision är närmare förklarad på deras hemsida.

Från början till nu

IFK Göteborg grundades i Olivedal 1904 av några män, bland dessa män var Arthur Wingren och John Säwström. Där och då bildade de en kamratkrets som de kallade för XXXIX. Under åren har de tagit medaljer både i Sverige och i Europa.  1908 fick IFK Göteborg sitt första SM-guld när de vann mot IFK Uppsala. 1910 kom det andra guldet efter ett spel mot Djurgården.

1924 så satte en spelare ett rekord som håller sig än idag i Sverige; 39 mål. Detta var Filip Johansson och detta gjorde att han blev allsvenskans första skyttekung. 1958 så blir Bertil Johansson allsvensk skyttekung med 27 mål. 1982 var ett år som innebar tre stora titlar för föreningen: serieseger, svenska cupen och Uefacupen. Dan Corneliusson vinner skytteligan och Torbjörn Nilsson får Guldbollen.

Antal titlar som IFK Göteborg fått genom tiderna

De har kammat hem totalt 18 svenska mästare där den första var 1908 och den senaste 2015. 7 svenska cupen där den första var 1979 och den senaste 2015. Två UEFA-cupen: 1982 och 1987. De har blivit Allsvenska seriesegrare 13 gånger totalt, första gången de lyckades med detta var 1935 och den senaste gången var 2007. Ett annat mästerskap som de har kammat hem hela 11 gånger är Kamratmästerskapen 1909 var första gången och den senaste gången var 1940. Svenska serien titeln har de vunnit fem gånger, första gången 1912/1913 och senaste gången 1916/1917. Sist men absolut inte minst så har de vunnit Supercupen en gång, detta år var 2008.

Kamratgården

1961 invigs kamratgården och återigen 2012. Kamratgården är IFK Göteborgs träningsanläggning och de har även en kansliavdelning. Den ligger i naturreservatet i Delsjön. Med en storlek på 2000kvm som är uppdelade på två plan så är denna byggnad allt som man kan önska sig som förening. Utöver reception, kök och matsal så är gården uppdelad i två delar: en del är sports del och den andra delen är kansliet.

Matcher

Är man en supporter till IFK Göteborg och vill vara där när saker händer istället för att se det från tv-soffan hemma. Då kan man antingen köpa biljetter till enstaka matcher eller helt enkelt köpa ett årskort. Då ingår det deras 15 allsvenska hemmamatcher och man har förtur och rabatter på cupmatcherna som de spelar hemma. Man får även andra erbjudanden från IFK Göteborg och deras partners. Man kan också ta med sina barn på matcher då de har olika koncept för att de ska få en bra upplevelse. Till exempel så har de olika aktiviteter innan matchen som ansiktsmålning som man kan delta i. Det finns även en särskild familj läktare.

Energikicken och Aktiv Göteborg

Varje år deltar ungefär 5000 femteklassare i denna turnering som handlar om fair play och allas rätt till idrott. Priset i denna turnering är Fair Play priset om ges till den klass som visat bäst kamratskap i matcherna. Aktiv Göteborg är ett samarbete med flera aktörer där man med hjälp av fotbollen kan lära känna människorna och hjälpa dem till bland annat ledarutbildning.

IFK Göteborg har börjat starkt i sin historia och de fortsätter med sin framgång och inte bara inom fotbollen utan även i staden. De arrangerar olika typer av aktiviteter med olika samarbetspartners för olika målgrupper för att man ska kunna känna sig delaktig och välkommen i samhället.

Lämna en kommentar