Allt om allsvenskan

Den högsta divisionen i herrfotboll för klubblag i Sverige kallas för allsvenskan. Första säsongen av allsvenskan spelades redan 1924 men kallades under den tiden inte för allsvenskan utan istället för Storserien (alternativt stora svenska serien) och hade heller inte riktigt samma status som idag. Det dröjde nämligen fram till säsongen 1930 – 1931  som allsvenskan fick SM-status. Idag möter 16 lag varandra i allsvenskan. Säsongen börjar på våren varje år för att sedan ha sin sista och avslutande match under hösten. Laget som vinner säsongen blir svenska mästare i fotboll och blir även tilldelade Lennart Johanssons pokal.

Det spelades givetvis fotboll på hög nivå i Sverige även innan 1924 och allsvenskan. Svenska mästerskapet i fotboll (grundades 1896) fanns innan allsvenskan och var en stor fotbollsturnering i Sverige som spelades i cupform. Det vinnande laget av Svenska mästerskapet i fotboll korades till svenska mästare i fotboll men det skulle sedan vara allsvenskan som tog över Svenska mästerskapet i fotboll.

1924 – idag

Januari 1924 beslutades det av Svenska Fotbollförbundets att allsvenskan skulle grundas och i Augusti samma år spelades den första matchen. Matchen som spelades i Augusti var också starten för fotbollssäsongen 1924 – 1925. Efter första säsongen så var det Gais som stod som segrare. Flest mål under säsongen gjorde däremot inte någon spelare i Gais utan ingen mindre än Filip Johansson från IFK Göteborg. Det blev 39 mål på 21 matcher vilket inte är illa eftersom det än idag är ett säsongsrekord.

Innan säsongen 1930 – 1931 så blev de vinande laget endast seriesegrare men från och med säsongen 1930 – 1931 skulle de vinnande laget även bli svenska mästare. Det första laget att bli svenska mästare blev Gais.

1957 – 1958 ändras reglerna för säsongsupplägget. Säsongen hade först spelats från höst till vår men nu ändrades upplägget vilket innebar att säsongen istället skulle börja på våren och sluta på hösten. Samma år möttes också alla lag tre gånger istället för två som tidigare hade varit det normala. Intresset för fotbollen var enormt stor under säsongen vilket dels berodde på att VM hade spelats i Sverige 1958. Intresset gjorde att matcherna började sändas på tv.

1965 fick det första norrländska laget spela i allsvenskan vilket blev laget GIF Sundsvall.

1974 spelade den första utländska spelaren i allsvenskan. Detta var engelsmannen Ronnie Powell som började spela i Brynäs IF.1990 bestämdes det att det lag som vann en match i allsvenskan skulle bli tilldelad ytterligare tre poäng. Året efter bestämdes det att bara 10 lag skulle ha chansen att spela i allsvenskan.

1993 var det igen dags att ändra några regler. Detta innebar bland annat att 14 lag skulle få chansen att spela i allsvenskan och det vinnande laget skulle bli svensk mästare.

2007 var det dags att utöka antal lag som skulle få spela i allsvenskan. Det bestämdes då att från och med 2008 skulle hela 16 lag skulle ha chansen att spela fotboll i allsvenskan. Reglerna kring att 16 lag ska spela i allsvenskan är något som än idag gäller.

Lämna en kommentar