Fighten om Stockholm Djurgårdens IF

Hejsan och välkomna tillbaka till vår serie stockholmsfighten där vi kommer skriva om dom 3 stora idrottsföreningarna i Stockholm och rivaliteten mellan dom. I den förra delen berättade vi om hur djurgården bildades och dess första år och i denna del tar vi en närmare titt på verksamheterna och framgångarna som föreningen haft sen starten och tills idag.

Framgångar genom åren

Med det ökande antalet av medlemmar dröjde det inte länge innan dom första framgångarna för föreningen kom genom Gustafs Söderströms SM-guld 1897 i grenen kula med bägge händerna och det första OS-guldet vunnet av en djurgårdare kom 1900 då ovan nämnda Gustaf och Karl Gustaf Staaf var med i det svenska laget som vann dragkampen. Friidrott och Alpint var dom grenar där föreningen hade mest framgångar i under den första tiden, själv är jag uppvuxen i Stockholm och har svårt att tro att det hölls tävlingar i skidsport i staden men på den tiden anordnades det backhoppning i Sirishofsbacken på Skansen och på denna plats kan man även hitta minnesstenen som restes 1955 till minne av denna epok i Skansens och Djurgårdens historia. En legendar från denna epok i klubbens historia är mångsysslaren är Ejnar ’Lill-Einar Olsson som under 1910 talet vann 15 SM guld i nordisk kombination, backhoppning och Fotboll där han var med och vann klubbens första guld 1912. Brottning, Fäktning och Boxning är annars dom sporter där föreningen varit mest framgångsrika genom åren med 52,46 och 100 SM-guld. Svenska mästerskapen i ishockey började inte spelas förrän 1922 och det dröjde inte länge innan klubben vann sitt första mästerskap 1926 och det skulle följas av ytterligare 15 och med det är föreningen den klubb i Sverige som vunnit mest guld genom alla år inom ishockey vilket gett föreningen smeknamnet mesta mästarna.  Tills idag har föreningen vunnit 443 SM-guld fördelat på 23 sektioner vilket gör dom till en av dom mest framgångsrika i Sverige genom tiderna men inte bäst i Stockholm men det återkommer jag till i senare delar.  1991 bildades föreningen om till en allians och samtliga sektioner fick bilda egna föreningar med eget ansvar för ekonomi och verksamhet och i dagsläget har föreningen verksamhet i följande sporter. Alpint, Amerikansk fotboll, Bandy, Basket, Bordtennis, Boule, Bowling, Boxning, Brottning, Cykling, Friidrott, Fotboll med 3 sektioner som herr, dam och handikapp, Futsal, Fäktning, Golf, Handboll, Innebandy, Ishockey, Kampsport, Konståkning och Orientering med uppskattningsvis över 20 000 medlemmar.

Sällskapet Gamla Djurgårdare

1920 bildades detta sällskap med John G Jansson som dess första ordförande då det fanns en vilja och önskan bland dom äldre medlemmarna att kunna engagera sig mer i djurgården och ett flertal gånger har detta sällskap hjälpt föreningen på den ekonomiska fronten genom åren. Sällskapets kriterier är att man varit medlem i DIF minst 10 år, verkat som spelare eller ledare minst 10 år samt vara över 35 år och sällskapets guldplakett delas årligen ut till den som åstadkommit den främsta prestationen, senare blev denna utmärkelse även benämnd årets djurgårdare då ledare fick möjligheten att motta detta pris. Sällskapet delar även ut ett pris till lovande ungdomar inom föreningen och på så vis stöttar dom gamla djurgårdsprofilerna föreningen och dess framtida utveckling.

Lämna en kommentar