Mer om Djurgårdens fotboll

Det kan sägas mycket om Djurgårdens fotbollsklubb, det är en idrottsförening som har en lång och väldigt händelserik historia. 

Mer om Djurgårdens fotboll

Från att ha bildats på ett litet café till att bli ett Sveriges bästa fotbollslag genom tiderna. Men vad vet man egentligen om klubben och dess historia? För att kunna förklara Djurgården måste man gå tillbaka till mer än 100 år.  Själva föreningen startade redan 1881 men inriktade sig då på andra sporter än fotboll då det inte var en folkkär sport i Sverige. 1899 startar Djurgårdens fotbollsklubb. Dom allra första åren spelade man i röda dräkter men efter något år så beslutar man  att införa  blåränderna, som har blivit ett signum då man än idag spelar med dom numera klassiska blå ränder.  Djurgården började träna och att spela sina hemmamatcher på Traneberg IP men flyttade sin verksamhet till Stockholms stadion som klubben spelade på fram tills 2013  men det är Stockholms stadion som klubben kommer att vara förknippad med för en lång tid framöver.

Djurgården IF, årtionden av nedgångar men också framgångar

Under århundrades början så startade Djurgården starkt. Intresset för fotboll var inte så stort i Sverige men med inspiration ifrån främst England skulle denna bild ändras. Och Djurgården tog täten i Stockholm.  Redan 1912 kammade Djurgården hem sitt första SM-guld och fler skulle det bli.  Man tog hem SM-guldet 1912,1915 samt 1917. Under 1930 nådde aldrig Djurgården några större framgångar men fansen blev bara fler och fler och 40-taket startade inte bättre.  Detta skulle dock ändras under säsongen 1948/49 då Djurgården åter hamnade i toppen av svensk fotboll. En ny era var född.  Under 50-talet fanns det både fram och motgångar men överlag var det ett ganska bra årtionde för Djurgården.  Bästa perioden skulle komma säsongen 1954/55 då Djurgården tar ytterligare ett SM-guld och Djurgården är herre på täppan.  1960-tal är en av Djurgårdens bästa perioder och man vinner två SM-guld och flera viktiga priser. Nu börjar även Djurgården att bli en erkänd klubb ute i Europa.  1970-tal var en ganska problematisk period då man hade problem i Djurgårdens styrelse som tyvärr smittades av i hela klubben och framgångarna var få men man gav sig inte.  1980-tal var inte heller en bra period för Djurgården,1981 hamnade klubben tom i division 2 och många började ge upp hoppet.  Men så kom den numera legendariska tränaren Tommy Söderberg och fick ordning på laget och mentaliteten, det resulterade i att Djurgården var tillbaka i toppen av Allsvenskan.

Djurgården IF, årtionden av nedgångar men också framgångar

1990-tal var en blandad period, man åkte ut ifrån ligan hela tre gångar men mot slutet av 90-taket såg det ljusare ut, man var tillbaka i Superettan. Det nya milleniet börjar ganska gott och 2003 är man svenska mästare, igen.  Fram tills idag har Djurgården hållit sig i toppen av Allsvenskan och man har idag ett starkt europiskt lag.Detta var en kort presentation av ett lag som har format många människor men också en hel stad. Djurgården har legat nere flera gånger men har alltid rests sig till att bli något bättre.  Man skulle kunna skriva böcker om Djurgården och alla anekdoter som finns kring laget och dess spelare. En sak är säker, efter mer än 100 år så är dom blå ränderna fortfarande i toppen av svensk fotboll, precis där dom ska vara.