Hammarby

Hej och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie stockholmsfighten där vi kollar in dom 3 stora idrottsföreningarna i Stockholmsområdet, AIK, Djurgården och Hammarby. Självklart blir det en hel del historia om föreningarna samt en del jämförelser mellan deras framgångar genom årens lopp och kanske kan vi få svaret på vilken av dom som är bäst, framgångsrikast, störst, vackrast även om jag vet att alla fans kommer säga att just deras klubb är allt detta och lite till.

Fighten om Stockholm – Hammarby

Hammarby IF

För att få reda på hur det hela började med Hammarby IF så behöver vi gå tillbaka till året 1896 då ett antal friidrottsintresserade killar som höll till vid Danvikstull kontaktade den från 1889 aktiva Hammarby Rodd och en diskussion fördes om att ta upp mer sportgrenar inom föreningen och redan samma år i augusti kunde man se att idrottare hade anmälts till tävlingar inom friidrotten. 11 september beslutade Hammarby rodd på sitt styrelsemöte att byta namn till Hammarby IF samt att ta upp mer grenar inom föreningen. Det dröjde till 7 mars 1897 innan den nya klubben Hammarby IF bildades med rodd och allmän idrott som huvudgrenar och ordföranden för Hammarby Rodd Axel Robert Schöntal avtackades genom att bli hedersledamot i den nya styrelsen och på detta möte bestämdes även hur tävlingsdräkterna skulle se ut, ”mössan hvit med en femudding grön stierna på kullen, tröjan hvit halvlånga ärmar med märken H.I.F. på bröstet, byxor hvita längden efter behag, strumpor svarta, blåa smertingsskor.”

Hammarby IF

Dom första åren bestod verksamheten mestadels av rodd och allmän idrott eller friidrott som det idag kallas men 1905 utökades verksamheten till att även innefatta bandy och precis som för dom två andra stora stockholmsklubbarna var man från början mer som en kvartersförening med den då fattigare delen Södermalm som upptagningsområde och till skillnad från många andra föreningar på den tiden så bestod medlemmarna mestadels av vanliga knegare, annars var det mer vanligt med medlemmar som hade en militär bakgrund så det är kanske inte konstigt att Hammarby ofta benämns som folkets förening. Detta ändrades dock snart och det dröjde inte länge innan föreningen fick medlemmar från hela staden. 1915 togs fotbollen upp och 1921 ishockeyn och det är kanske främst i samband med dessa sporter som föreningen blivit känd och omtyckt över hela Sverige, självklart finns det även människor som inte tycker om dom men av stockholmsklubbarna så är det kanske just Hammarby som lockat flest människor från andra delar av landet. Hammarby bildade 1988 en alliansförening med fristående sektioner där armbrytning, bandy, basket, bordtennis, boule, bowling, boxning, fotboll för herrar, damer och talanglaget, friidrott, goalball, handboll, innebandy, ishockey, orientering, rodd, rugby, skidor, speedway, isracing och den sociala föreningen sällskapet Hammarbyveteranerna är dom sporter som är aktiva inom föreningen. Under årens lopp har man även haft verksamhet inom cykel och tyngdlyftning med diverse framgångar där SM-guld varit kronan på verket. Jag får hoppas att jag inte missat nämna någon aktiv eller nedlagd sektion men inte helt lätt att rota runt i historieböckerna varken bland Hammarby, AIK, eller Djurgården för att få fram all denna info och i nästa del återkommer jag med mer Hammarby historia och utveckling.