Hammarby Supporten

Efter att ha pratat med en AIK-supporter förut och lyssnat på hans tankar och åsikter om dom andra stockholmsrivalerna Hammarby och Djurgården så tänkte vi i denna del av vår serie ta ett snack med en Hammarbysupporter och höra vad hon tycker om dom andra två stora giganterna inom stockholmsidrotten.

När blev du Hammarbysupporter?

Antagligen var det någon gång i högstadiet för 45 år sedan, jag är uppvuxen utanför stan och i min klass då var ganska blandat vilka man hejade på men jag kommer ihåg att det fanns en kille som var otroligt läcker och han tog mig med till en match på söderstadion och jag fastnade för den sköna stämningen som fanns bland fansen på matchen, fastnade även för killen vilket kanske på den tiden även hjälpte mitt intresse för Bajen och matcherna och i våra ungdomsdagar missade vi inte en hemmamatch tillsammans under flera år. Efter att vi gifte oss och fick barn så drog vi ned på antalet besök på matcherna men Hammarby har stannat i mitt hjärta likaväl som min man och även nu på ålderns höst så försöker vi kolla in några matcher tillsammans med barn och barnbarnen.  Måste väl även tilläga att jag aldrig ångrat att jag blev bajare då stämningen inför, under och efter matcherna alltid varit helt underbar och kan inte komma ihåg många tillfällen under dessa år som jag kommit hem efter en Hammarbymatch och känt mig besviken över dagen, annat än att resultatet inte alltid blivit som man ville men det hör till sporten.

När blev du Hammarbysupporter?

Tankar om Djurgården

Matcherna mot Djurgården var alltid en höjdare som jag såg fram emot men jag tycker att stämningen på matcherna från båda lagen var bättre på 1980 och 1990 talet efter det hände något bland fansen eller så kanske det bara var så att jag fick familj och barn och såg saker på matcherna som jag inte tyckte lite mycket om. Framförallt kändes det som att det blev mycket mer hat mellan lagen och supportrarna och att gå på derbymatcherna kunde ibland bli mer än oroskälla än något till glädje men det kanske även har med utvecklingen i samhället för övrigt att göra. Jag är uppvuxen i en annan tid där man nästan skulle älska alla och hade väl inget direkt emot Djurgården på den tiden men lite senare hade dom ju en hel del problem med vissa supportrar som gjorde att vi mindre gärna gick på matcherna mot dem vilket är riktigt synd då jag tycker att som supporter ska man kunna känna sig säker och kunna heja på sitt lag oavsett om man är ung, gammal eller har barn och familj.

Tankar om Djurgården

Tankar om AIK

Mycket av det jag tänker om Matcherna med AIK är samma som det jag tänker om Djurgården men en skillnad finns och det är att efter en vunnen match mot AIK kände jag en mycket större glädje som höll i sig ända till dagen efter när jag gick till jobbet. Jag hade en chef under mer än 20 år som var en riktig idiot, ursäkta uttrycket, och han var fanatisk AIK:are som alltid efter matcherna skulle trycka ner oss andra som inte hejade på dom men när dom förlorade satt han mest inne på sitt kontor och surade vilket gjorde att dagen efter matchvinst mot AIK var som en promenad i strålande solsken. Men just denna chef fick mig att till och med tycka illa om AIK under en lång tid.