Fighten om Stockholm – Hammarby del2

Dags för en fortsättning i vår serie om stockholmsfighten där vi i denna del kommer fortsätta titta på utvecklingen i historien för söder klubben Hammarby.

Fighten om Stockholm – Hammarby del2

Grön-vit och svart-gult

Idag är föreningen känd för sina grön-vita färger men det har inte alltid varit så, från bildandet av föreningen till 1918 var just grönt och vitt förknippat med Hammarby men 1918 byttes färgerna till svart och gult, färger som idag används ibland vid bortamatcher. Historien bakom dessa klassiska tigerränder härstammar från 1910 talets slut då klubben gick tillsammans med Johanneshof 1918 och som en del av beslutet var Hammarby under dom närmaste 60 åren tvungna att använda den svart-gula dressen som Johanneshof hade på den tiden. Vad många kanske inte vet är dom hade fått dessa tigerrandiga färger från en annan stockholmsklubb som 1911 efter en blöt finlandsresa hade fått problem med sin ekonomi och gick upp i Johanneshof, klubben i fråga var Eriksdal som efter bildandet 1903 hade lyckats få ihop ett ganska slagkraftigt lag inom stockholmsfotbollen och bland annat blev dom tvåa i stockholmserien 1910 efter Djurgården. Johanneshov fick genom hopslagningen ett riktigt bra lag och har bland annat en semifinalplats i svenska mästerskapen 1913 på meritlistan och när kanalplan byggdes 1915 och Hammarby sökte efter ett fotbollslag att ta över så vart det Johanneshof som på den tiden hade ekonomiska problem men det dröjde ända till 1918 innan båda föreningarna gick med på det. Ekonomiska problem var inte speciellt ovanligt under denna tid och det var många föreningar som lades ner eller slogs ihop med någon annan för att kunna överleva. Bandylaget i Hammarby var det första laget som började att spela med dom gul-svarta ställen.

Grön-vit och svart-gult

Fotboll spelades troligen inom Hammarby tidigare än det officiella startåret 1915, finns styrelse noteringar från 1908 där fotbollsgänget får på nöten efter att ha spenderat 93:- på restaurangbesök. Men 1915 med invigningen av kanalplan så fanns det många föreningar inom Stockholm som var intresserade av att gå ihop med Hammarby, bland annat Johanneshof visade intresse men deras krav var för höga så valet föll på Klara SK och det var startskottet på Hammarby Fotboll. 1908 var annars det året som en medlem från klubben lyckades vinna klubbens första SM-guld då Olle Ragnar Ekberg vann både stående längdhopp och stående höjdhopp, en prestation som skulle upprepas många gånger inom föreningens historia och idag har föreningen vunnit omkring 250 svenska mästerskapsguld och ännu flera silver och brons och tillhör med det en av dom mest framgångsrika klubbarna i hela Sverige med den medaljskörden. Hockeysektionen startades 1921 med ett gäng killar som även spelade bandy på den tiden och genom åren tillhörde föreningen toppen i Sverige från starten till omkring 1957 med bland annat 8 mästerskapstitlar på meritlistan vilket ger föreningen en femte plats genom tiderna bland vunna SM-titlar. Efter det har det inte varit så lyckat för klubben och hockeysektionen var till och med nedlagd mellan 2008 till 2013 vilket är tråkigt då ishockeyn inom Stockholmsområdet helt klart saknar dom stora rivalitetsmatcherna med dom två andra giganterna inom stockholmssporten.