En heldag med Bajen – vilken succé

Många av mina vänninnor runt om i landet förstår inte min passion för fotboll och då i första hand Hammarby. Egentligen kan jag knappt förstå själv om jag ska vara ärlig. Om man ska försöka mig på att sätta ord på det så känns det ändå bara för litet. Fotbollen är ju liksom en del av mig, det är en stor del av mitt liv.

En heldag med Bajen - vilken succé

En vanlig dag

En dag för mig kan se ut så här:

Alarmet går från en mobil med Hammarby-emblem som skal, samtidigt som jag stänger alarmet så kollar jag fotbollsnyheter på några olika sajter. Jag prenumererar så att jag fått notiser om det finns några nyheter om mitt lag. När jag klivit upp går jag direkt till duschen och efter att jag duschat så torkar jag mig med en Hammarby-handduk. Efter det är det dags för kaffe, serverat i ett Bajen-mugg givetvis. Ja, på det viset fortsätter dagen, ni fattar. Kanske är jag galen men ärligt talat så bryr jag mig inte så mycket, jag är ju glad själv och det må väl vara det viktigaste.

Ta med en vän

En gång när jag pratade med en av mina barndomsvänner från Norrland så föreslog jag att hon skulle hänga med en matchdag för att om möjligt kunna fatta min passion. Hon var tveksam först men till slut så gav hon med sig och sa att hon skulle göra det. Jag blev väldigt exalterad och började genast att planera. Givetvis tog jag först med henne på en shoppingrunda, men nu handlade det inte om modeprylar utan om supporter-outfit. Hon måste ju smälta in i gänget liksom. Även om hon var aningen tveksam så tog hon på sig både Bajen-keps och supportertröja. Vi hade förberett lite plockmat som vi tog med för att njutas med några bira innan matchen. Vi slog oss ned i Björns trädgård vid Medborgarplatsen, precis som så många andra gjort. Stämningen var god och det liksom kändes i luften att nåt stort var på gång. Ramsorna blev högre ju fler bira vi drack, men det var annars väldigt lugnt, inget stök eller så. Ungefär en timme innan match så började vi, tillsammans med några hundra andra supportrar, att vandra ner från Medborgarplatsen, över Skanstullsbron och mot Tele2 Arena. Jag föredrar alltid att gå istället för något annat. Det känns liksom bra efter att först ha suttit stilla nån timme och laddat. Man kommer till matchen fylld av energi.

Mat och dryck behövdes

Segermatchen

Vi hade verkligen valt rätt match, de spelade mot Kalmar och vann med 4-1. Det var inte direkt en spännande match så men upplevelsen var bara positiv och vi fick anledning att fira fyra gånger under matchen. Hyllningen efteråt var grymt bra också. Jag tror min vän blev lite imponerad när alla fyra målgörare kom fram till oss supportrar efter matchen. Vi valde sedan efter matchen att gå tillbaka till Medborgarplatsen samma väg som vi gick dit. Då slipper man vänta på någon buss eller tunnelbana. Tillsammans med ett stort gäng andra, glada supportrar så letade vi upp en krog där vid Medborgarplatsen. Vi var bland de första att dyka upp så det var skönt.

Mat och dryck behövdes

Det finns många hak runt omkring där som alltid drar till sig Bajen fans. Vi slog oss ner och beställde fish and chips med stor öl. Det kändes som om man verkligen behövde något stadigt i magen eftersom det varit en lång och rätt tuff dag. Speciellt för min vän som var helt slut efter alla intryck. Vi fick sällskap av några andra supportrar som var lika glada som jag var efter segern. I samma takt som vi beställde in mer öl så fylldes även lokalen. Min vän och jag hade först planerat att prova lyckan vid spelbordet, precis som förr. Trängseln var dock enorm och nykterhetsgraden hos besökarna var inte den lägsta, därför bestämde vi oss för att gå hem istället. Planen var att vi skulle se någon film men vi var rätt trötta båda två. Vi hängde ett tag i soffan där vi, ungefär som vanligt, höll på med våra mobilen. Som vanligt efter en match så kollade jag igenom allt som skrivits om matchen på alla olika nyhetsmedier och bloggar. Min vän hade dock fått nog av fotboll och varvade ner med att spela på mobilen, hon sa att favoriterna för tillfället var Device 6, Inside och en spelmaskin med något filmtema jag inte kommer ihåg. Deice 6 verkade för övrigt riktigt spännande, hon berättade att det är en slags bok men i spelform. Jag förstod inte riktigt hur men tydligen så har historien olika utfall beroende på hur man spelar. När vi slutligen somnade så var vi både trötta och väldigt nöjda, framförallt för att vi precis som gamla tider fått en heldag tillsammans.